NEWS

Νέα εφαρμογή με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

23-03-2023

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου2023

Το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Homo Ludens Urban Dramaturgy Explorations με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2023 παρουσιάζουν μια δωρεάν εφαρμογή, έναν ψηφιακό χάρτη- οδηγό, με τις εκδηλώσεις που συνδέονται με την ημέρα της ποίησης στην Αθήνα. 

Στην εφαρμογή περιλαμβάνεται ένας διαδραστικός ψηφιακός χάρτης με 37 σημεία που παρουσιάζουν τις εκδηλώσεις του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, των μελών του και των συνεργαζόμενων φορέων του καθώς και τοπόσημα με προτομές και γλυπτά ποιητών με χρήσιμες πληροφορίες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας.

Μέσα στον ποιητικό περίπατο που διασυνδέει 15 προτομές και αγάλματα ποιητών οι χρήστες μπορούν να ανακαλύψουν ενα παιχνίδι γνώσεων που προσφέρει εκπλήξεις και μοναδικά δώρα για τους νικητές!

Η εφαρμογή περιλαμβάνει και τη συνεργασία του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων σε με τον Αθήνα 9,84, ένα αφιέρωμα στον ποιητικό λόγο στο οποίο μεγάλοι Έλληνες ποιητές και ποιήτριες, αγαπημένα τους πρόσωπα και εκπρόσωποι της νέας ποιητικής γενιάς διαβάζουν αποσπάσματα ποιημάτων που παρουσιάζονται σε μορφή Play List μέσω Spotify.

Τέλος, στην εφαρμογή συμπεριλαμβάνονται απαγγελίες Ελλήνων Κλασικών στα Αρχαία Ελληνικά, μια συνεργασία του Athens Culture Net και του Homo Ludens με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Harvard University στην Ουάσιγκτον.

Η εφαρμογή είναι προσβάσιμη από smartphone αλλά και άλλες ψηφιακές συσκευές μέσω του συνδέσμου https://poetry.homoludens.org/

Παρακάτω παρουσιάζονται αναλυτικά, σε αλφαβητική σειρά, τα σημεία ενδιαφέροντος που παρουσιάζονται στην εφαρμογή:

  1. Βιβλιοθήκη της Βουλής
  2. Βιβλιο καφέ Έναστρον
  3. Βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ
  4. Βρεφική – Νηπιακή Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων
  5. Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
  6. Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος
  7. Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
  8. Ελληνοαμερικανική Ένωση
  9. Θέατρο Βρετάνια
  10. Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή
  11. Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη
  12. Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων
  13. Ιερός Ναός Αγίου Αποστόλου Φιλίππου της Βλασσαρούς
  14. Κήπος Αρχαιολογικού Μουσείου
  15. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
  16. Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κοτσανά
  17. Παιδική – Εφηβική Βιβλιοθήκη Δήμου Αθηναίων
  18. Ποιητικός περίπατος: «Ποιητικά δρώμενα, στη Ζαλοκώστα (Γ.Σεφέρης) και στη Δεξαμενή (Οδ. Ελύτης)»
  19. Ποιητικός περίπατος: «Τόποι της ποίησης»
  20. Τριανόν
  21. Free Thinking Zone
  22. Goethe – Institut Athen

Γλυπτά

  1. Άγαλμα Κωστή Παλαμά
  2. Άγαλμα Λόρδου Βύρωνος
  3. Άγαλμα Οδυσσέα Ελύτη
  4. Άγαλμα Ρήγα Φεραίου (Βελεστινλής)
  5. Προτομές Τραγικών Ποιητών – Σοφοκλής, Αισχύλος, Ευριπίδης
  6. Προτομή Άγγελου Σικελιανού
  7. Προτομή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη 
  8. Προτομή Αχιλλέα Παράσχου
  9. Προτομή Γεωργίου Σεφέρη
  10. Προτομή Γεωργίου Σουρή
  11. Προτομή Διονυσίου Σολωμού
  12. Προτομή Ζαν Μορεάς
  13. Προτομή Ιωάννη Πολέμη
  14. Προτομή Κωνσταντίνου Καβάφη
  15. Προτομή Λορέντζου Μαβίλη

Παρακάτω αναλυτικά η λίστα με τα ηχογραφήματα ποίησης που δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με τον Αθήνα 9,84 τα οποία μπορείτε να ακούσετε και συγκεντρωμένα στο site www.athina984.gr, στο Spotify σε μορφή playlist  και στην ειδική πλατφόρμα του Athens Culture Net (https://poetry.homoludens.org/).

 – Ο  Μανόλης Αναγνωστάκης διαβάζει τον “Επίλογο” από την ποιητική συλλογή  Όμως γιατί ξαναγυρίζουμε κάθε φορά χωρίς σκοπό στον ίδιο τόπο, Eρμής, 2000. Από τον δίσκο «O Μανόλης Aναγνωστάκης» διαβάζει Aναγνωστάκη, Διόνυσος 1977.

– Η  Κική Δημουλά διαβάζει τον «Πληθυντικό αριθμό» από τα Ποιήματα,  Ίκαρος, 1998.  Από τον δίσκο Κική Δημουλά-Θάνος Μικρούτσικος: Στην αγκαλιά της άκρης, MINOS-EMI 1998.

– Ο Οδυσσέας Ελύτης διαβάζει το «Λακωνικόν» από την ποιητική συλλογή  Έξη και μία τύψεις για τον ουρανό (1960), Οδυσσέας Ελύτης, Ποίηση,  Ίκαρος, 2002. Από τον δίσκο Ο Ελύτης διαβάζει Ελύτη, Διόνυσος.

– Ο Ανδρέας Εμπειρίκος διαβάζει τα «Τριαντάφυλλα στο παράθυρο»  από την Υψικάμινο,  Άγρα 2011. Από τον δίσκο O Eμπειρίκος διαβάζει Eμπειρίκο, Διόνυσος 1964.

– Ο Γιάννης Ρίτσος διαβάζει από την Σονάτα του Σεληνόφωτος, Κέδρος, Αθήνα, 1991. Από το CD O Ρίτσος διαβάζει Ρίτσο, Lyra, 2008.

– Ο Γιώργος Σεφέρης διαβάζει την “Άρνηση”. Από τα Ποιήματα, φιλολογική επιμέλεια Γ.Π. Σαββίδης, Ίκαρος, Αθήνα, 1972.  Aνέκδοτη ηχογράφηση, Woodberry Poetry Room, 1952.

– Ο Γιώργος Σεφέρης διαβάζει τα «Τριζόνια» από το Ημερολόγιο Καταστρώματος Β, Ίκαρος, 1965. Ηχογράφηση από το The Poetry of George Seferis, Caedmon.

– Ο  Γιάννης Αντιόχου διαβάζει το ποίημα «… ὑπερτερεῖ συντριπτικῶς./ Ὁ πόλεμος…» από την ποιητική του συλλογή «σῶμα», η οποία θα κυκλοφορήσει εντός της άνοιξης από τον Ίκαρο.

– Η Μαρία Αρχιμανδρίτη διαβάζει το ποίημα «Μεθόριος» από την συλλογή Πουέντε,  Πόλις, 2020.

– Ο Μιχάλης Γκανάς διαβάζει «Το κοτσύφι», από τη συγκεντρωτική έκδοση Ποιήματα 1978-2012, Μελάνι, 2013.

– Η Μυρσίνη Γκανά διαβάζει από την ποιητική της συλλογή Εγώ έχω κι άλλα πράγματα που αγαπώ, Μελάνι, 2020.

– Η Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη διαβάζει το  ποίημα «Πριν από μένα»  Από τη συλλογή Ημέρες Καλοσύνης, Πόλις, 2023.

– Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος διαβάζει το ποίημα «Μαγική Εικόνα» από την συλλογή  Με δίχτυ τον άνεμο, Κίχλη,  2015.

– Η Έλση Δημουλά διαβάζει το ποίημα της Κικής Δημουλά  «Άνω Τελεία» από την ομώνυμη ποιητική συλλογή, Ίκαρος, 2016.

– Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διαβάζει το ποίημα «Θεά – λευκή και διάφανη» από την ποιητική συλλογή Το ψηφιδωτό της Νύχτας, εκδόσεις ύψιλον/βιβλία, 2018.

– Η Ιουλίτα Ηλιοπούλου διαβάζει το ποίημα του Οδυσσέα Ελύτη, «Η Τρελή Ροδιά», Προσανατολισμοί, ΠΟΙΗΣΗ, Ίκαρος, 2008.

– Η Χλόη Κουτσουμπέλη διαβάζει το ποίημα «Ο κύριος Γκοντ και οι λοιποί ένοικοι» από την ποιητική συλλογή Η γυμνή μοναξιά του ποιητή Όμικρον,  εκδόσεις Πόλις, 2021.

– Η  Εριφύλη Μαρωνίτη διαβάζει το ποίημα της Ανθής Μαρωνίτη  «Αύγουστος 2018» από την ποιητικό συλλογή Αναπόδραστη Μνήμη, Άγρα, 2020.

– Η Εύα Μπέη διαβάζει το ποίημα του Νίκου Καρούζου “Credo” από τη συλλογή  Λογική μεγάλου σχήματος,  ΤΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑ (1979-1991), Ίκαρος, 2007.

 

Πηγή: Culture is Athens